Hoe ontstaat PSC?

Er is geen duidelijk aanwijsbare reden waardoor PSC ontstaat. Wel zijn er vermoedens dat erfelijkheid, de omgeving waarin iemand leeft en het afweersysteem een rol spelen. Hieronder leest u wat er tot nu toe bekend is over deze mogelijke oorzaken.

Erfelijkheid

Het erfelijk materiaal is opgebouwd uit genen. Wetenschappers vermoeden dat de aanleg om PSC te krijgen in de genen zit. Dit betekent niet dat er aanwijsbare genen zijn waardoor PSC zich ontwikkelt, maar wel dat er genetische factoren zijn die de kans vergroten dat iemand PSC krijgt. Familieleden van mensen met PSC hebben 10 keer zoveel kans PSC te krijgen als mensen zonder familielid met PSC.

Het afweersysteem en darmontstekingen

Gemiddeld 7 van de 10 volwassenen met PSC, hebben ook last van chronische darmziekten met ontstekingen. Bij kinderen komt het zelfs bij 9 van de 10 voor. Deze aandoeningen heten chronische inflammatoire darmziekten.

Voorbeelden zijn Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. In het Engels noemen we dit inflammatory bowel disease; daarom wordt het afgekort als IBD.

Omgevingsfactoren

Onderzoekers hebben een sterk vermoeden dat de omgeving waarin iemand opgroeit en leeft ook van invloed kan zijn op het ontwikkelen van PSC. Welke factoren precies invloed hebben en hoe dat werkt is nog niet bekend.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag