Wat is PSC?

Primaire* scleroserende cholangitis, ook wel PSC, is een zeldzame aandoening van de galwegen. Het komt voor bij zes op de 100.000 mensen. Er zijn in Nederland ongeveer 1100 PSC patiënten. Tweederde van de PSC patiënten is man en de diagnose wordt gemiddeld rond het 40e levensjaar gesteld, maar kan ook al op de kinderleeftijd optreden. *Soms wordt ook 'primair' gebruikt.
PSC kenmerkt zich door ontsteking van de galwegen, het is echter niet bekend hoe dit ontstaat. De ontsteking kan leiden tot littekenvorming en daarmee vernauwing van de galwegen.

Bij PSC raken de galgangen ontstoken. Deze ontsteking noemt men cholangitis. Het lichaam reageert hierop door littekenweefsel te maken. Als er eenmaal littekens zijn, krimpen deze in en worden ze hard. Dit proces heet sclerosering.

In de loop van de tijd ontstaan er steeds meer scleroserende littekens. Hierdoor worden de galgangen op diverse plaatsen steeds nauwer. Het galvocht kan dan niet meer vrij doorstromen naar de galblaas. Deze ophoping of gal-stilstand noemt men cholestase

Ook kan het opgehoopte galvocht lekken naar de omliggende levercellen. Het beschadigen of afsterven van deze cellen laat ook littekens achter. Als deze vervolgens verharden en inkrimpen, spreekt men van levercirrose. Als de lever helemaal niet meer kan werken door de beschadigingen is er sprake van leverfalen.

De P van primair slaat op dat de klachten niet veroorzaakt worden door een andere aandoening of ‘iets van buitenaf’ zoals bijvoorbeeld een virus, een infectie of een trauma.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag