Welke beeldvormende onderzoeken zijn er?

Omdat u door PSC meer kans hebt op tumoren in de galwegen en galblaas, kan uw arts voorstellen deze regelmatig te bekijken met behulp van beeldvormende technieken zoals echografie en endoscopie.

MRCP is een beeldvormende techniek die artsen inzetten bij onderzoek naar PSC. Dit is de Engelse afkorting van Magnetisch Resonantie Imaging cholangiopancreaticografie. Met deze methode hoeft geen apparatuur in uw lichaam ingebracht te worden.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. De gal- en/of pancreaswegen worden zichtbaar op röntgenopnamen met contrastvloeistof. In overleg met uw arts kunt u een verdoving krijgen voor het onderzoek. Als u PSC hebt laat het beeld een kralenstructuur zien doordat er verwijde en versmalde stukken te zien zijn.

ERCP is een afkorting voor endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie. Met deze techniek kan uw arts de grotere galwegen bekijken. Bij PSC zijn er afwisselend vernauwingen en verwijdingen te zien. De galwegen lijken daardoor op een kralensnoer.

Wist u dat……

MRCP een relatief ongevaarlijk onderzoek is in vergelijking met bijvoorbeeld de ERCP? Dit komt omdat bij ERCP complicaties kunnen optreden, zoals bloedingen en ontsteking van de galwegen of de alvleesklier. Daarom zijn artsen ook voorzichtig met het voorstellen van deze vorm van onderzoek. Meestal krijgt u (eerst) MRCP als onderzoek. Maar een nadeel van de MRCP ten opzichte van de ERCP is dat het niet gelijktijdig mogelijk is om te behandelen.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag