Wat zijn de gevolgen van PSC voor het dagelijks leven?

Onzekerheid en vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten. Hierdoor kan het zijn dat u plots niet meer kunt doen wat u een paar uur eerder nog bedacht had. Dit vraagt veel flexibiliteit van u en de mensen om u heen.

Onbegrip en eenzaamheid

Veel mensen met PSC zien er niet ziek uit. Zeker in het begin van hun aandoening lijkt er voor de buitenwereld weinig aan de hand te zijn. Als u nog goede dagen hebt waarop u kunt werken of meedoen met sociale activiteiten, kunnen anderen zich soms moeilijk voorstellen dat u ziek bent. Dit onbegrip kan zwaar aankomen en u kunt zich hierdoor alleen voelen. 

Slaapproblemen

Door jeuk of andere klachten van PSC kan het zijn dat u slecht kunt inslapen of ‘s nachts veel wakker wordt. De vermoeidheid die vaak al aanwezig is bij PSC wordt dan nog groter. Het is daarom belangrijk er alles aan te doen een goede regelmaat van slapen te krijgen. Uw huisarts kan hierbij helpen met adviezen.

Bewegen

Voldoende beweging is voor ieder mens gezond. Als u last hebt van vermoeidheid of pijn, kan het uitdagend zijn een passende sport of activiteit te vinden. 

Lage weerstand

Door PSC en het eventuele gebruik van medicijnen kan uw weerstand omlaag gaan. Dit merkt u aan het makkelijk oplopen van een verkoudheid of andere infectie. Maar ook huiduitslag, eczeem en aften in de mond zijn tekenen van een verminderde weerstand.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisenetwerk via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag